U bent hier:   Welzijnsvelden > Gezondheidsbescherming > Medicatiebeleid
Inloggen
  Zoeken

Situering

Minimaliseren

Sommige scholen geven ook zonder voorschrift een pilletje als een kind zich ziek voelt. Soms is dat een onschuldig kindermedicijn, maar ook volwassen medicijnen als Immodium, Motilium en Aspirine vinden hun weg naar de schoolapotheek. Nochtans is een leraar of directeur die op eigen initiatief een medicijn toedient, strafbaar.

Een aantal scholen hebben een officiële EHBO-kast zonder medicijnen én een verborgen apotheek mét medicijnen. Scholen die met het clb samenwerken hebben een beter uitgedacht medicijnplan. En in scholen die goed met ouders en leraren communiceren, worden minder stiekem medicijnen toegediend en genomen.

De realiteit: medicijnen op school

Silke (11) moet elke dag Rilatine krijgen. Seppe (5) heeft net een zware keelontsteking gehad en moet nog drie dagen antibiotica nemen. Fien (14) voelt zich misselijk en vraagt een pilletje op het secretariaat. Klaas (15) plet Dafalgan en snuift het poeder op. Medicijnen sijpelen via allerlei wegen de schoolpoort binnen.

Onschuldig zijn ze niet. Sommige kinderen zijn allergisch voor bepaalde stoffen in medicijnen. Sommige medicijnen kunnen ook reageren op andere medicijnen die de leerling thuis al heeft genomen. Een volwassen dosis is voor een kind soms al een overdosis. Een foute toediening kan hem in shock of in een coma brengen. Enkel dokters en andere medische beroepen kunnen een juiste diagnose stellen en bepalen welke medicijnen en dosis die leerling nodig heeft. Een leraar die dat doet, is strafbaar. Als er iets fout loopt, kan hij aansprakelijk worden gesteld.

Nogal wat scholen geven medicijnen zonder voorschrift

“Een kind wordt ziek in de klas, krijgt koorts of plotse hevige diarree. Geeft de school dan een pijnstiller of een ander middeltje?” Nogal wat scholen antwoorden hier positief op. Ook al is dat onwettelijk.

Andere vaststellingen

  • Weinig leraren weten dat medicijnen geven strafbaar is en dat ze aansprakelijk kunnen worden gesteld als er iets fout loopt.
  • Sommige directeurs geven aan dat hun leraren de regels vaak aan hun laars lappen.
  • Sommige scholen hebben een officiële EHBO-kast zonder medicijnen én een verborgen apotheek mét medicijnen.
  • Scholen die met het clb samenwerken hebben een beter uitgedacht medicijnplan.
  • In scholen die goed met ouders en leraren communiceren worden minder stiekem medicijnen toegediend en/of genomen.
  • Elke school loopt het risico op een crisis: aanval van epilepsie, overdosis, hypoglykemie bij suikerpatiënten, vergiftiging… 

Wat zegt de wet?

Minimaliseren
WET VAN 8 JULI 1964 BETREFFENDE DE DRINGENDE GENEESKUNDIGE HULPVERLENING. (B.S. 25.07.1964)
    • In België is iedereen verplicht hulp te verlenen aan een persoon in nood. Wanneer je zelf geen gevaar loopt, ben je verplicht de hulp te bieden die je kent en kunt geven.
    • Het toedienen van medicijnen valt niet onder eerste hulp. Dat is voorbehouden aan artsen, apothekers en andere medische beroepen. Andere personen die medicijnen geven, zijn wettelijk strafbaar. 

Periodiciteit

Aanbevolen: jaarlijkse update.

Uitvoering

De werkgever / schoolbestuur


Documenten

Minimaliseren
 TitelEigenaarCategorieGewijzigd OpGrootte 
Stappenplan 2vzw COPRANT 4/11/2015524,88 KBDownloaden
Stappenplan 1vzw COPRANT 4/11/2015523,81 KBDownloaden
Stappenplan 4vzw COPRANT 4/11/2015523,38 KBDownloaden
Stappenplan 3vzw COPRANT 4/11/2015519,66 KBDownloaden
EHBO op meerdaagse uitstappenvzw COPRANT 4/11/2015514,61 KBDownloaden
Bijlage 2vzw COPRANT 4/11/2015512,68 KBDownloaden
Bijlage 1vzw COPRANT 4/11/2015513,48 KBDownloaden
Bijlage 4vzw COPRANT 4/11/2015513,94 KBDownloaden
Bijlage 3vzw COPRANT 4/11/2015514,31 KBDownloaden

Designed by Egenics