U bent hier:   Welzijnsvelden > Arbeidshygiëne > Voeding > HACCP
Inloggen
  Zoeken

HACCP

Minimaliseren

Situering

Minimaliseren

HACCP, de afkorting voor Hazard Analysis and Critical Control Points, is een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen. De Nederlandse vertaling is: Gevarenanalyse en kritische controlepunten.

Bedrijven, maar ook scholen die zich bezighouden met de bereiding, verwerking, behandeling, verpakking, vervoer en distributie van levensmiddelen dienen hierdoor alle aspecten van het voortbrengingsproces te identificeren en op gevaren te analyseren. 
Dit controleproces, uitgaande van de Europese Unie, wil ervoor zorgen dat het productieproces van alle voedingsmiddelen gepaard gaat met zo weinig mogelijk risico op besmetting.

Hieruit voortvloeiend is bijvoorbeeld het voortdurend bewaken en registreren van koel- en vriescellen een verplichting geworden.

HACCP is geen tastbare handleiding met voorschriften, maar een systeem dat op 7 principes gebaseerd is. Bedrijven en scholen moeten dit systeem toespitsen op hun eigen situatie. Ze geven daarbij zelf aan waar en in welke fase van de productie-en/of distributieprocessen er gevaren voor de gezondheid van de consumenten zouden kunnen ontstaan. 
Ook leggen zij vast welke maatregelen er genomen worden om bedreiging van de gezondheid van de consument te voorkomen, welke controles uitgevoerd worden en wat de resultaten zijn.

Kortom: HACCP is een preventief systeem dat door bedrijven en scholen zelf moet worden uitgevoerd. Door de gezondheidsrisico's in bereidings- en behandelingsprocessen op te sporen en deze vervolgens beheersbaar te maken, wordt de veiligheid van het product verhoogd.

De 7 kernpunten van een HACCP-systeem:

  1. Inventariseer alle potentiële gevaren.
  2. Stel de kritische beheerspunten (CCP's) vast, de punten in het proces waar het risico kan worden voorkomen of beperkt
  3. Geef per CCP de kritische grenzen aan.
  4. Stel vast hoe de CCP's bewaakt ofwel "gemonitord" worden.
  5. Leg per CCP de correctieve acties vast die moeten leiden tot herstel van de veiligheid
  6. Pas verificatie toe — een periodieke check om na te gaan of de HACCP aanpak goed werkt.
  7. Houd documentatie en registraties bij — vastleggen wat je hebt aangepast en hoe.


Wat zegt de wet?

Minimaliseren

Wetgeving

  • Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 7 februari 1997 betreffende de algemene voedingsmiddelenhygiëne - 3 juni 2004.
  • RICHTLIJN 93/43/EEG van de Raad van 14 juni 1993 betreffende levensmiddelenhygiëne.
  • De Europese wetgeving
  • Belgisch Portaal i.v.m. voedselveiligheid



Periodiciteit

Dagelijks en jaarlijkse audit.

Uitvoering

Directie van de school.



Documenten

Minimaliseren
 TitelGewijzigd OpGrootte 
De opmaak van een GHP-plan11/05/2012604,17 KBDownloaden
PowerPoint: Wat heeft een school te maken met het FAVV?13/03/2013OnbekendDownloaden
PPT Minimumeisen didactische leskeuken11/02/20161,13 MBDownloaden
bijlage 4 bij PTT - temperatuur koelkast11/02/201616,47 KBDownloaden
bijlage 1 bij PTT - Hygiënerichtlijnen11/02/201617,02 KBDownloaden
Bijlage 2 bij PTT - instructies afval11/02/201615,30 KBDownloaden
bijlage 3 bij PTT - temperatuur diepvrieser11/02/201616,69 KBDownloaden

Interessante links

Minimaliseren




HACCPdirect

Erkenning, toelating en registratie FAVV

Minimaliseren

Situering

Minimaliseren

Indien u op een activiteit etenswaren wenst te verkopen, dan hebt u een vergunning nodig.  Voor het (eenmalige) jaarfeest van verenigingen (lees school) wordt hierop een uitzondering gemaakt.  Meestal is het zo dat zalen met een keuken zelf over die vergunning beschikken.  Doet u een beroep op een hotdogkraam,  een frituuruitbater of een cateringbedrijf, dan hoeft u normaal niet zelf voor een “vergunning tot het fabriceren en/of in de handel brengen van voedingsmiddelen” te zorgen.  In dergelijke gevallen neemt de uitbater dit voor zijn rekening.   

Wat zegt de wet?

Minimaliseren
Het KB van 16/01/2006 legt de procedures vast voor deze registraties, erkenningen en toelatingen.

Alle gegevens nodig om een school te registreren of een toelating aan te vragen, vind je op onderstaande link:

toelating en registratie


Samenvatting

- Registratie (alle scholen): elk jaar een aangifte invullen en vaste heffing betalen.

  Dit alles door eigen initiatief.

- Toelating (scholen die voeding produceren):

            - uithangen affiche “Toelating”;

            - toepassing autocontrolesysteem of toepassing HACCP.

- Versoepeling voor bepaalde inrichtingen

- NIEUW! Quick Start Fiches: Dit is aanvulling op de autocontrolegidsen voor de sector distributie (business to consumer) werden Quick Start Fiches opgesteld. Deze fiches zijn geen vervanging van de gids. In deze fiches worden de belangrijkste principes met betrekking tot voedselveiligheid op een praktische en zeer eenvoudige manier toegelicht.

Documenten

Minimaliseren
 TitelGewijzigd OpGrootte 

Designed by Egenics