U bent hier:   Organisat. Structuur > De Werkgever
Inloggen
  Zoeken

De werkgever - het schoolbestuur

Minimaliseren

Elke werkgever heeft de verplichting actief mee te werken aan het welzijn van de werknemers op het werk.Een schoolbestuur staat aan het hoofd van het preventiebeleid in zijn school, het is de eindverantwoordelijke. Om veiligheid, gezondheid en welzijn in de school te waarborgen, moet het verschillende taken uitvoeren:

1. Een dynamisch risicobeheersingssysteem opstellen
2. Informatie en opleiding geven
3. Een interne dienst voor preventie en bescherming oprichten (IDPB)
4. Een externe dienst voor preventie en bescherming aanstellen
5. De werknemers-onderwijspersoneel raadplegen


1. Een dynamisch risicobeheersingssysteem opstellen

De werkgever moet preventie structureel aanpakken. Hij stelt hiervoor een dynamisch risicobeheersingssysteem op dat hij samen met de hiërarchische lijn (directie, middenkader), de werknemers (onderwijspersoneel) en de interne dienst voor preventie en bescherming (preventie adviseur) uitwerkt. Dat gebeurt in drie fases:

De werkgever brengt de risico’s in kaart die de veiligheid en gezondheid van zijn werknemers in gevaar kunnen brengen aan de hand van een risicoanalyse.
Op basis van deze risicoanalyse werkt hij preventiemaatregelen uit.
Bv. Als er veel lawaai is in een werkplaats, kan het schoolbestuur het verschaffen van gehoorbescherming (oorkappen, oordopjes, …) als preventiemaatregel treffen.
De werkgever legt het dynamisch risicobeheersingssysteem vast in twee plannen:
het globaal preventieplan voor een periode van telkens 5 jaar;
het jaarlijks actieplan: dit plan is gebaseerd op het globaal preventieplan en bepaalt de kortetermijn doelstellingen.
Er wordt in het welzijnsbeleid gewerkt met een zo groot mogelijke preventie door risicoanalyses. De preventie is het geheel van maatregelen die genomen worden op het niveau van de organisatie als geheel, op het niveau van een groep van functies of op het niveau van het individu, met het oog op het voorkomen van risico’s en het vermijden of beperken van schade.

Het risico is de kans dat schade die een bepaalde ernst vertoont zich voordoet in bepaalde gebruiksomstandigheden of bij blootstelling van een werknemer aan een gevaar in aanwezigheid van risicofactoren.

Het dynamisch risicobeheersingssysteem heeft de volgende kenmerken:
• het is een systeem, een stelsel van werkwijzen of handelingen dat berust op een ordenend beginsel en een samenhangend geheel vormt;
• het is dynamisch, het wordt voortdurend aangepast aan de gewijzigde omstandigheden en is dus een continu proces dat steeds verder evolueert;
• het is een systeem dat betrekking heeft op risicobeheersing, de planning van de preventie en de uitvoering van het welzijnsbeleid, waarbij beoogd wordt de risico’s voor het welzijn van de werknemers te beheersen door ze op te sporen en te analyseren en concrete preventiemaatregelen vast te stellen.

 

Brochure FOD Waso, De risicoanalyse. (1008 KB)

     

 

2. Informatie en opleiding geven

De werkgever moet opleidingen aanbieden aan de leden van de directie en middenkader en het onderwijspersoneel om ze op de hoogte te brengen en te houden van alle nodige informatie over de risico’s en bijhorende preventiemaatregelen die te maken hebben met de uitvoering van hun taken in de school of het centrum. Daarnaast is hij verplicht een intern noodplan (ingeval van bv. brand, explosie...) op te stellen.

 

3. Een interne dienst voor preventie en bescherming oprichten (IDPB)

Om te helpen het preventiebeleid gestalte te geven, moet het schoolbestuur over een IDPB beschikken. Deze verplichting geldt ongeacht het aantal werknemers Hoofd van deze interne dienst is de preventieadviseur. De preventieadviseur moet deel uitmaken van het personeel van de betrokken schoolbestuur. (werkgever)
Bij ondernemingen met minder dan 20 werknemers mag de werkgever zelf deze taak uitoefenen.

4. Een externe dienst voor preventie en bescherming aanstellen (EDPB)

Indien het schoolbestuur de vereiste deskundigheid niet of onvoldoende in huis heeft, moet hij een beroep doen op een externe dienst. Zo’n dienst bestaat uit deskundigen in arbeidsveiligheid, arbeidsgeneeskunde, ergonomie, bedrijfshygiëne, psychosociale aspecten van het werk, pesten,…

5. De werknemers raadplegen

Het schoolbestuur moet zijn werknemers (onderwijspersoneel) raadplegen over de maatregelen in het kader van zijn preventiebeleid.

Volgende PowerPoints dateren van 12/11/2012
PowerPoint: Het kader van de Wet Welzijn op het Werk
PowerPoint: invoeren van een welzijnsbeleid in school
PowerPoint: Hoe oprichten van een GID

Interessante links naar FOD WASO:
Toelichting voor oprichten gemeenschappelijke dienst voor preventie en bescherming op het werk

Het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk - Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996

Algemene principes betreffende het welzijnsbeleid


 


Designed by Egenics