U bent hier:   Welzijnsvelden > Intern leefmilieu > Energie
Inloggen
  Zoeken

Hoofdpagina betreffende energie

Minimaliseren

Energieprestatiecertificaat schoolgebouw - EPC

Minimaliseren


Situering

Minimaliseren
Het energieprestatiecertificaat drukt de energetische kwaliteit van het gebouw uit aan de hand van een kengetal. 
Het kengetal wordt berekend op basis van de bruikbare vloeroppervlakte en de energieverbruiken. 
Hiervoor is het van belang dat de publieke organisaties gedurende exact één jaar hun energieverbruiken bijhouden. 
Op het energieprestatiecertificaat zal de energieprestatie van het gebouw vergeleken worden met de referentiewaarde van gelijkaardige gebouwen. 
Daarnaast worden op het energieprestatiecertificaat ook energiebesparende adviezen vermeld. 
Hoewel deze adviezen niet verplicht uit te voeren zijn voor de gebruiker, geven ze de gebruiker nuttig advies over hoe energie kan bespaard worden in de gebouwen. 

Het EPC is verplicht voor gebouwen gelegen in het Vlaamse Gewest waarin publieke organisaties gevestigd zijn die aan een groot aantal personen overheidsdiensten verstrekken en die vaak door het publiek worden bezocht.

Het gaat over gebouwen van:

  • de federale overheid, incl. de parastatalen;
  • de Vlaamse overheid, incl. de interne en externe verzelfstandigde agentschappen;
  • de provinciale overheden;
  • de gemeentelijke overheden, incl. OCMW's;
  • overheidsbedrijven;
  • onderwijsinstellingen;
  • welzijnsvoorzieningen;
  • gezondheidsvoorzieningen.

De invoering werd stelselmatig verstrengd. In eerste instantie was het EPC voor publieke gebouwen enkel verplicht voor grote publieke gebouwen met een bruikbare vloeroppervlakte vanaf 1000m². Sinds 1 januari 2013 geldt de verplichting ook voor gebouwen vanaf 500m².  Vanaf 1 januari 2015 werd het EPC ook verplicht voor publieke gebouwen vanaf 250m² bruikbare vloeroppervlakte.




Indien meerdere gebouwen geheel of gedeeltelijk door een publieke organisatie worden gebruikt, ze op dezelfde locatie gelegen zijn én gebruik maken van minstens één gemeenschappelijke teller volstaat het om één energieprestatiecertificaat voor deze locatie te laten opmaken. 
In elk van deze publieke gebouwen groter dan 1000 m²(500m², 250m²- zie tijdlijn) moet dan wel het energieprestatiecertificaat worden uitgehangen.

Wat zegt de wet?

Minimaliseren
• Energiedecreet van 8 mei 2009 
• Energiebesluit van 19 november 2010 
• Het ministerieel besluit betreffende de opleiding externe energiedeskundige voor publieke gebouwen, goedgekeurd op 7 juni 2007 (pdf-bestand, 70 KB) 
• Het ministerieel besluit betreffende het vaststellen van nadere regels met betrekking tot het bij te houden gemeten globaal energieverbruik, de webapplicatie en de vorm en inhoud van het energieprestatiecertificaat voor publieke gebouwen, goedgekeurd op 12 oktober 2007 (pdf-bestand, 410 kB) 


• Erkenningsbesluiten betreffende de opleidingen tot energiedeskundige type C: 


o Besluit van de wnd. administrateur-generaal van het Vlaams Energieagentschap (pdf-bestand; 124 kB) houdende erkenning van een getuigschrift van het Vlaams Agentschap voor Ondernemingsvorming - Syntra Vlaanderen betreffende de opleiding tot externe energiedeskundige voor publieke gebouwen; 
o Besluit van de wnd. administrateur-generaal van het Vlaams Energieagentschap (pdf-bestand; 600kB) houdende erkenning van een getuigschrift van de Katholieke Hogeschool Sint-Lieven - Associatie K.U.Leuven betreffende de opleiding tot externe energiedeskundige voor publieke gebouwen. 


• Het energieprestatiecertificaat voor publieke gebouwen (en energiecertificering van gebouwen in het algemeen) is het gevolg van de Europese Richtlijn van 16 december 2002 betreffende de energieprestaties van gebouwen (pdf-document, 130 kB) - werd herzien in de Richtlijn 2010/31/EU van het Europees Parlement en de Raad van 19 mei 2010 betreffende de energieprestatie van gebouwen 


Onderstaande wetteksten werden vervangen door het bovenstaande Energiedecreet van 8 mei 2009 en het Energiebesluit van 19 november 2010:


• Het EPB-decreet van 22 december 2006 houdende eisen en handhavingsmaatregelen op vlak van energieprestaties en binnenklimaat van gebouwen en tot invoering van het energieprestatiecertificaat (pdf-document, 945 kB) 
• Het besluit van de Vlaamse Regering betreffende de invoering van het energieprestatiecertificaat voor publieke gebouwen, goedgekeurd op 20 april 2007 (pdf-bestand, 42 kB) 




Periodiciteit

10 jaar.


Uitvoering
Erkende externe energiedeskundige publieke gebouwen ofwel door een interne energiedeskundige voor publieke gebouwen.

Plan van aanpak

Minimaliseren
Hoe verloopt de opmaak van het EPC voor publieke gebouwen?


1. De publieke organisatie stelt een interne of een erkende externe energiedeskundige voor publieke gebouwen aan.
Interne en externe energiedeskundigen voor publieke gebouwen moeten zich eerst registreren op de energieprestatiedatabank. De lijst met de erkende externe energiedeskundigen staat gepubliceerd op de website. Hier vindt u een toelichting over de manier waarop een energiedeskundige voor publieke gebouwen zich kan registreren (pdf-bestand, 2 MB).


2. De energiedeskundige noteert de startwaarden van de meterstanden van elektriciteit, aardgas en stookolie.
Opgelet: stookolie moet gemeten worden met een stookoliedebietmeter. Zie verder voor meer informatie over stookoliedebietmeters.


3. De energiedeskundige bepaalt de totale bruikbare vloeroppervlakte en voert een doorlichting van de gebouwen aan de hand van de auditlijsten die op de website te vinden zijn. 
Hierbij vindt u een toelichting over de manier waarop de bruikbare vloeroppervlakte moet bepaald worden. De auditlijsten en bijhorende informatie zijn te downloaden.


4. Exact één jaar na het noteren van de startwaarden noteert de energiedeskundige de eindwaarden van de meterstanden van elektriciteit, aardgas en stookolie.
Met de opnameformulieren en de auditlijsten kan de interne of externe energiedeskundige voor publieke gebouwen de opmaak van het EPC op papier voorbereiden. Deze documenten zijn te downloaden.


5. De energiedeskundige geeft de gegevens van de gebouwen in op de webapplicatie, www.energieprestatiedatabank.be, stelt het EPC op en overhandigt het ondertekend aan de publieke organisatie.
Bekijk de toelichting bij de opmaak van een EPC in de webapplicatie (pdf-bestand, 1 MB).


6. De publieke organisatie hangt het energieprestatiecertificaat uit op een voor het publiek duidelijk zichtbare plaats. 


Opmerking in verband met de graaddagen! 


De webapplicatie verrekent de energieverbruiken via graaddagen om het kengetal vergelijkbaar te maken met het referentiekengetal, en op die manier rekening te houden met het stookseizoen.
Om deze berekening te kunnen maken, worden de gemiddelde dagtemperaturen maandelijks door het KMI doorgegeven aan het VEA. Het VEA laadt deze data dan in op de webapplicatie. Hier zit maximaal een vertraging van een vijftal weken op.


Webapplicatie


Het EPC voor publieke gebouwen moet door de erkende externe energiedeskundige voor publieke gebouwen of de interne energiedeskundige opgemaakt worden met behulp van een door het VEA ter beschikking gestelde webapplicatie. Deze webapplicatie is voor de geregistreerde energiedeskundigen toegankelijk via www.energieprestatiedatabank.be. Volgende toelichting geeft informatie over de manier waarop een EPC voor publieke gebouwen moet opgemaakt worden in de energieprestatiedatabank: 'Opmaak van het EPC voor publieke gebouwen' (pdf-bestand, 1 MB).
De erkende energiedeskundige voor publieke gebouwen moet zich eerst registreren via www.energieprestatiedatabank.be met behulp van zijn federaal burgertoken of zijn elektronische identiteitskaart. Meer informatie over de registratieprocedure vindt u in de volgende toelichting: 'Registratieprocedure als externe of interne energiedeskundige voor publieke gebouwen' (pdf-bestand, 2 MB).




Op de website van het Vlaams Energie Agentschap vindt u de auditlijsten en de opnameformulieren waarmee u de opmaak van het EPC op papier kunt voorbereiden. Verder vindt u er ook nuttige toelichtingen en rekenmodules om u te helpen bij de opmaak van het EPC.

Documenten

Minimaliseren
 TitelEigenaarCategorieGewijzigd OpGrootte 

Designed by Egenics