U bent hier:   Welzijnsvelden > Arbeidshygiëne > Legionella
Inloggen
  Zoeken

Hoofdpagina betreffende legionella

Minimaliseren

situering

Minimaliseren



De veteranenziekte of legionellose wordt veroorzaakt door de legionellabacterie. Het is een longaandoening, die een overlijden tot gevolg kan hebben. De waterminnende bacterie is totaal ongevaarlijk wanneer ze gedronken wordt, maar wordt wel gevaarlijk bij inademing van verneveld water (douches, luchtbevochtigers, aircosystemen, koeltorens e.d.) als ze zich manifesteert in grote concentraties.

Legionella is een gramnegatieve staafvormige bacterie. De groep van legionellabacteriën wordt onderverdeeld in een aantal goed te onderscheiden serogroepen (34), waarvan sommige virulenter zijn dan anderen. Vooral de virulente Legionella pneumophila serogroep 1 wordt het meest bij patiënten geïsoleerd. Uit water isoleert men meestal serogroepen 4 en 6. 
Afhankelijk van de aard van besmetting en de bijhorende symptomen, spreekt men van de veteranenziekte of de Pontiac-fever. De eerste is een longontsteking met vaak fatale afloop, terwijl de Pontiac-fever gepaard gaat met hoge koorts, spierpijn en hoofdpijn doch van voorbijgaande aard is.
Legionellabacteriën zijn kiemen die zich ontwikkelen in een waterige omgeving. De groeicapaciteit van de bacteriën is temperatuursafhankelijk. Indien de watertemperatuur onder de 25°C blijft, overleven de kiemen, maar zal hun aantal weinig toenemen. De kiemen groeien goed bij een temperatuur tussen 25°C en 50°C, met een optimale groei rond 40°C. Het is dus belangrijk om deze temperatuursrange in waterige systemen te 
vermijden. Bij temperaturen boven de 50°C zal de bacterie afsterven. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller ze afsterven.

Wat zegt de wet?

Minimaliseren
Codex
In de Codex Welzijn op het werk is titel V, hoofdstuk 3 gewijd aan biologische agentia. Dit KB (KB van 4 augustus 1996, BS 1 oktober 1996, gewijzigd op 29 april 1999, BS 7 oktober 1999) legt een wettelijk kader vast voor de preventie van risicovolle blootstellingen aan micro-organismen. De omschreven verplichtingen komen overeen met de klassieke benadering van risicoanalyse: inventarisatie van de gevaren, evaluatie van het risico en formulering van beheersmaatregelen. Ter ondersteuning van de risicobeoordeling verdeelt het KB de micro-organismen onder in vier klassen in functie van hun kans op ziekteverwekking, hun kans op verspreiding onder de bevolking en het al dan niet aanwezig zijn van een adequate behandeling. Legionella Pneumophila wordt bestempeld als een microagens behorende tot de tweede gevaarsgroep. Het gaat om een agens dat bij de mens een ziekte kan veroorzaken en een gevaar voor de werknemers kan opleveren. Het is onwaarschijnlijk dat het zich onder de bevolking verspreidt en er bestaat gewoonlijk een effectieve profylaxe of behandeling. Deze classificatie houdt echter geen rekening met de ernst van de ziekte die het micro-organisme kan veroorzaken. Ingeval van Legionella Pneumophila is de ernstgraad groot gezien de ziekte in bepaalde gevallen een dodelijke afloop kent. 

Bij de evaluatie van het risico is het verder belangrijk kennis te hebben van potentiële opnamewegen en van omstandigheden die verspreiding stimuleren. Legionella ontwikkelt en vermenigvuldigt zich optimaal in een waterig milieu bij temperaturen tussen 25 en 50 °C. Door blootstelling aan een aërosol van besmet water kan een kritische opname door inhalatie optreden. Het KB omschrijft een reeks van beheersmaatregelen die de werkgever moet nemen. Deze beheersmaatregelen zijn voornamelijk gericht op arbeidsomstandigheden die een bewuste manipulatie van materialen die gecontamineerd (kunnen) zijn met biologische agentia, met zich meebrengen (zie kader). 

Deze reglementering heeft de vrijwaring van de veiligheid en gezondheid van werknemers tot doel. De verantwoordelijkheid voor bezoekers die gebruik maken van bepaalde faciliteiten is echter niet sluitend geregeld.


De wettelijke beheersmaatregelen 
De wettelijke beheersmaatregelen (algemene en bijzondere) zijn vergelijkbaar met de klassieke hiërarchie van preventiemaatregelen voor andere risico’s: verwijderen van de bron, blootstelling beperken in duur, frequentie en aantal personen, CBM’s en PBM’s. Daarnaast beschikt men in sommige gevallen over de mogelijkheid tot inenting. Slechts enkele van de, in de wet omschreven algemene preventiemaatregelen, kunnen genomen worden om het risico te wijten aan Legionella, te beperken. De bijzondere preventiemaatregelen richten zich voornamelijk op activiteiten die indirect kunnen leiden tot arbeidsgebonden blootstelling aan biologische agentia, zoals werkzaamheden in composteringsinstallaties, landbouwbedrijven, e.d.

Algemene preventiemaatregelen

Legionellapreventie is voornamelijk gebaseerd op een aantal algemene preventiemaatregelen die zich situeren op de 3 interventieniveaus: structureel (1), organisatorisch (2) en ingeval van abnormale afwijkingen (3).

(1) Structurele maatregelen bestaan uit het identificeren en elimineren van alle mogelijke kritische installatie-elementen die aanleiding kunnen geven tot Legionella-ontwikkeling, zoals dode leidingen, tappunten, …:
ontwerp en uitvoering installatie overeenkomstig het Algemeen Reglement der Binneninstallaties van Belgaqua en een aantal codes van goede praktijk (zie o.m. technische fiches van WTCB):

 
              - materiaalkeuze beïnvloedt het risico op aanwezigheid van Legionella;
              - ontwerp en opbouw:
      - eenvoudig
      - filters aan het begin van de binneninstallatie zodat de meesleep van deeltjes en partikels voorkomen wordt dat o.m. aanleiding geeft tot corrosie;
      - aflaatkraan / voorkomen van dode einden;
      - aangepaste diameter van de leidingen, zodat de stroomsnelheid < 1 m/s zodat de kans op filmvorming kleiner wordt.
      - een gemakkelijke toegankelijkheid van het warmwatertoestel voor onderhoud;
      - de temperatuurweerstand van het toestel is groter dan 60 °C;
      - een gelijkmatige opwarming van het water;
      - het isoleren van koudwaterleiding t.o.v. warmwaterleiding.
     
 
(2) Onder organisatorische maatregelen vallen exploitatiegebonden aspecten zoals het op voldoende hoge temperatuur houden van het water (T 60 °C tot aan het tappunt), het evalueren van de eventuele aanwezigheid van kritische punten, het regelmatig controleren van de kwaliteit van het water. 

(3) Ingeval bij deze controle een verhoogde concentratie wordt vastgesteld, dient en gepast actieplan gevolgd te worden. Dit kan bestaan uit:
- chemische desinfectie
- verhogen watertemperatuur
- grondige reiniging van de leidingen 

Waterkwaliteit in Vlarem
In de sectorale voorwaarden voor de exploitatie van hot whirlpools (Vlarem II bis – subafdeling 5.32.9.4) zijn waterkwaliteitsvereisten opgenomen. Wat betreft het voorkomen van Legionella Pneumophila ligt de norm op 0/100 ml. Exploitanten van whirlpools zijn verplicht de waterkwaliteit maandelijks te laten controleren. Voor de controle op de aanwezigheid van legionella is de controlefrequentie evenwel beperkt tot een jaarlijks onderzoek. 

Daarnaast bevatten de Vlarem-bepalingen impliciet een aantal preventieve maatregelen. Zo wordt voor zwembaden voorgeschreven dat de stortbaden worden voorzien van water afkomstig van een warmwaterinstallatie met water van tenminste 65 °C en dat het mengventiel in de onmiddellijke nabijheid van het stortbad is geplaatst. Deze bepalingen zijn enkel van toepassing voor zwembaden. 
De “nulnorm” in het Vlarem leidde samen met een aantal recente gevallen van veteranenziekte op handelsbeurzen, tot onnodige paniekreacties in een aantal zwemgelegenheden. 

Aandacht voor verzorgingsinstellingen
In 1999 verzond het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap n.a.v. een aantal legionella-infecties in België en Nederland een omzendbrief naar de verantwoordelijken van verzorgingsinstellingen. In deze sector is verhoogde alertheid vereist omdat legionellose meestal optreedt bij personen met een onderliggende aandoening of een verzwakt immuunsysteem (bejaarden, rokers, zieken, personen met chronische longaandoeningen, personen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan en personen die corticosteroïden nemen). 

De omzendbrief verplicht verzorgingsinstellingen een verantwoordelijke voor het watersysteem aan te stellen die instaat voor de opmaak van een risicoanalyse, de realisatie van het beheersplan en geregelde controles door staalnames. Verder bevat de omzendbrief een reeks aanbevelingen omtrent preventieve maatregelen en eventueel te nemen curatieve maatregelen. Samengevat gaat het om de volgende maatregelen: 
- preventief:
· aangepaste temperatuur van het watersysteem en voorkoming van stagnatie:
o warmwatersysteem T ≥ 60 °C;
o terugkeerleidingen T ≥ 55 °C;
o koudwaterleidingen T ≤ 20 °C;
indien deze temperaturen niet permanent kunnen gehaald worden, kan men wekelijks desinfecteren door de temperatuur op te voeren tot meer dan 70 °C;

- curatief:
bij vaststelling van legionella kunnen volgende maatregelen getroffen worden: 
· systeem verhitten tot meer dan 70 °C en aftappunten spuien gedurende 5 min;
· chemisch desinfecteren (vrije chloor > 10 mg/l) en aftappunten spuien;
· uitstomen en naspoelen van leidingen met zilver gestabiliseerd 2 %-H2O2.


Beheren en beheersen
De beheersing van het legionellarisico vereist constante aandacht door toepassing van een gestructureerd beheersplan zoals op Vlaams niveau opgelegd voor de verzorgingssector. Maar de aandacht voor de problematiek mag zich niet beperken tot sectoren met een verhoogd risico zoals de verzorgingssector en zwembaden. Ze is ook vereist voor sportaccommodaties, bedrijven met doucheruimtes en bedrijven met watervernevelingssystemen. De preventieadviseurs kunnen zich in dat verband inspireren op de bepalingen die uitgewerkt zijn door de overheid voor die specifieke kritische sectoren.

Uitvoering

Bevoegd persoon voor het opstellen van het beheersplan en de bepaling van de kritische punten, in samenwerking met de preventieadviseur en/of het labo voor wateranalyse.
Scholen zijn matige risico-inrichtingen. Deze categorie geldt voor alle publiek toegankelijke inrichtingen met een collectieve warmwatervoorziening (voor potentieel 40 of meer personen per dag, uitgezonderd werknemers).


Welke inrichtingen vallen onder de nieuwe legionellawetgeving?
Watervoorzieningen 
Hoogrisico-inrichtingen zijn alle voor het publiek toegankelijke inrichtingen die gericht zijn op de behandeling, verzorging of huisvesting van gevoelige 
personen. Gevoelige personen zijn personen met ernstige immuunsuppressie (het slecht functioneren van het immuunsysteem), kanker, ernstig nierlijden, 
aids, diabetes of chronisch longlijden. Ook personen boven 65 jaar en rokers worden onder de gevoelige personen gerekend. Praktisch betekent dit dat alle 
ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen, rustoorden, serviceflats, … onder deze wetgeving vallen. 
Matigrisico-inrichtingen zijn alle voor het publiek toegankelijke inrichtingen met een collectieve warmwatervoorziening. De warmwatervoorziening moet 
potentieel betrekking hebben op vijftien of meer personen per dag, met uitzondering van de werknemers die aanwezig zijn. 
Het is een zeer ruime groep van inrichtingen waaronder volgende inrichtingen kunnen vallen: 
  •  Sporthallen (ook in scholen)
  •  Hotels
  • Jeugdverblijfplaatsen
  • Zwembaden
  • Gevangenissen
  • Studentenhomes
  • lnrichtingen voor de opvang of verzorging van gehandicapten
  •  …
Voor matigrisico-inrichtingen met minder dan 40 potentieel blootgestelde personen wordt de wetgeving sterk versoepeld.
De boilers moeten op 60 °C worden gehouden en jaarlijks moet de watervoorziening worden onderhouden. Ondermeer kleinere sportaccommodaties worden hiermee grotendeels ontzien. 
Nieuw is ook dat voor de matigrisico-inrichtingen een conformiteitsattest voor doe-het-zelvers bekomen kan worden bij de drinkwatermaatschappijen. In die 
gevallen moet dus niet noodzakelijk een erkend installateur aangesproken worden. 
Andere aerosolproducerende systemen 
Andere dan sanitaire installaties (koeltorens, klimaatregelingssystemen, tandheelkundige units, exposities) worden niet meer ingedeeld in risicocategorieën, 
maar vallen nog steeds onder het Legionellabesluit. 
Koeltorens zijn vaak de oorzaak van gelijktijdige gevallen van de veteranenziekte. Dit bewijzen een heel aantal goed gedocumenteerde buitenlandse 
uitbraken. Daarom worden zij ook verplicht om een meldingsformulier in te vullen en dit te bezorgen aan de toezichthoudende ambtenaren. 
Tenslotte zijn er ook nog klimaatregelingssystemen met luchtvochtigheidsbehandeling, tandheelkundige units en exposities. Ook hiervoor worden 
maatregelen opgesomd in het Legionellabesluit. 
MaatregelenIn het besluit zijn voor bestaande installaties geen eisen meer opgelegd naar structuur en functionaliteit van het systeem. Exploitanten van dergelijke 
inrichtingen zijn ook niet meer verplicht de “structuur” van hun installatie voor een bepaalde datum aan te passen. Zij kunnen er voor kiezen om een 
aanvaardbaar (of eventueel hetzelfde) niveau van veiligheid te bereiken door een intensiever veiligheidsbeheer. 
Een beheersplan en een risicoanalyse blijven wel verplicht voor alle inrichtingen en alle aerosolproducerende installaties. De te nemen maatregelen zijn 
afhankelijk van de individuele installatie en moeten beschreven worden in een op te maken risicoanalyse en beheersplan. Beheersplannen die opgesteld zijn 
ter uitvoering van het besluit van de Vlaamse Regering van 11 juni 2004 betreffende het voorkomen van de veteranenziekte of legionellose op voor het 
publiek toegankelijke plaatsen blijven geldig. 
Bij herziening van een beheersplan moet het beheersplan worden aangepast aan de bepalingen van dit besluit. 
De Vlaamse overheid laat momenteel een reeks fiches ontwikkelen die exploitanten moeten helpen bij het detecteren en saneren van potentiële 
probleempunten. De fiches worden verwacht tegen 15 augustus 2007 en zullen ondermeer beschikbaar zijn op onze website.  
Uit deze fiches zal een checklist voor de opmaak van het beheersplan en de risicoanalyse worden gedestilleerd voor matigrisico-inrichtingen. Deze checklist 
kan gedownload worden van de website op het einde van de maand september. 
De noodzakelijke structurele en functionele preventiemaatregelen voor nieuwe installaties werden opgenomen in een “best beschikbare technieken” studie 
(BBT). Deze kwam tot stand onder impuls van de Vlaamse overheid en, zoals de wetgeving, in samenwerking tussen experten, sectoren en de overheid. De 
studie is beschikbaar op www.zorg-en-gezondheid.be/legionella.aspx en op www.emis.vito.be.  
De BBT-studie kan uiteraard ook gebruikt worden om bestaande installaties aan te passen naar een meer veilige structuur. 
Voor de sanitaire installaties, de koeltorens en de klimaatregelingssystemen bestaat er een staalnameverplichting die verbonden is aan drempelwaarden en 
acties. 
De meldingsplicht voor legionellagevoelige installaties wordt enkel opgelegd voor de uitbaters van koeltorens. Voor de andere inrichtingen wordt deze eis 
opgeheven. De melding dient voortaan te gebeuren aan de afdeling Toezicht Volksgezondheid en niet bij de gemeentelijke diensten.
Het toezicht op de naleving van het Legionellabesluit wordt vanaf heden uitgevoerd door de afdeling Toezicht Volksgezondheid van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Periodiciteit

- Beheersplan. (+ jaarlijkse update)

- Frequentie waterbemonstering door erkend labo afhankelijk van het beheersplan.

- Bij contaminatie: > 100.000 KVE/l: melding aan de diensten van Volksgezondheid.

Uitvoering

Bevoegd persoon voor het opstellen van het beheersplan en de bepaling van de kritische punten, in samenwerking met de preventieadviseur en/of het labo voor wateranalyse.

Scholen zijn matige risico-inrichtingen. Deze categorie geldt voor alle publiek toegankelijke inrichtingen met een collectieve warmwatervoorziening (voor potentieel 40 of meer personen per dag, uitgezonderd werknemers).


Documenten

Minimaliseren
 TitelEigenaarCategorieGewijzigd OpGrootte 
Modelplan gebouwvzw COPRANT 11/05/201282,20 KBDownloaden
Modelfax aangifte van een ziektegevalvzw COPRANT 19/07/201260,50 KBDownloaden
Meldingsformulier lokale overheidvzw COPRANT 11/05/201267,00 KBDownloaden
Noodprocedure bij ziektegevalvzw COPRANT 11/05/201268,50 KBDownloaden
Voorbeeld sanitair schemavzw COPRANT 11/05/2012484,50 KBDownloaden
Voorbeeld beheersplan zonder aërosolvzw COPRANT 11/05/2012220,50 KBDownloaden
Voorbeeld beheersplan met aërosolvzw COPRANT 11/05/20122,11 MBDownloaden
Controlefiche temperatuurvzw COPRANT 11/05/201293,00 KBDownloaden
Beheersplan-éénmalige actiesvzw COPRANT 11/05/201270,00 KBDownloaden
Beheersplanvzw COPRANT 11/05/20123,33 MBDownloaden
Aanpak beheersplanvzw COPRANT 11/05/201298,50 KBDownloaden
Beheersplan-halfjaarlijkse actiesvzw COPRANT 11/05/201270,00 KBDownloaden
Beheersplan-wekelijkse actiesvzw COPRANT 11/05/201269,00 KBDownloaden
Beheersplan-maandelijkse actiesvzw COPRANT 11/05/201270,00 KBDownloaden
Beheersplan-jaarlijkse actiesvzw COPRANT 11/05/201270,00 KBDownloaden

Interessante links

Minimaliseren
  • Besluit Vlaamse Regering (BVR) 9 februari 2007 - BS: 4 mei 2007
  • Legionellabesluit
  • Legionella-beheersing in nieuwe sanitaire installaties

Designed by Egenics